woensdag 10 juli 2019

Gedichten aan de markt onttrekken


Onder de Amerikaanse dichters is Billy Collins niet de eerste de beste, verneem ik hier in de Wikipedia. Vermeldenswaard voor de lezers van deze blog is, vind ik, de geluidsopname die hij in 1997 produceert: The Best cigarette, een collectie van 34 gedichten. Die CD wordt een bestseller. In 2005 geeft men hem opnieuw uit — en nu komt het — deze keer onder een Creative Commons licentie, toegankelijk voor Jan en alleman en dus ook voor Flor en de lezers van De Laatste. Is dat niet prachtig? Je moet hier maar eens kijken, je kunt die opnames ook nu nog beluisteren en gratis op velerlei manieren downloaden.’t Is kinderspel. Mooi toch!
Om deze Billy te danken vertaal ik een van zijn gedichten, zelfs een die niet op de CD voorkomt, waarvoor ik het copyright moedwillig kraak — ik ben, zoals u weet, wat dat betreft een gepatenteerde schuinsmarcheerder. Waardoor u nu niet 34, maar 35 gedichten van Billy Collins kent. Het vijfendertigste heet I Go Back To The House For A Book. Zelf vind ik dat een meesterwerk (en over mijn vertaling ben ik ook niet ontevreden.) Origineel en vertaling staan hieronder broederlijk naast elkaar.
 Ik doe nog meer, want mijn dankbaarheid is schier grenzeloos. Ik spreek de vertaling in op de podcast, waardoor u straks niet alleen 35 gedichten van Collins kent, maar ze, als ’t van mij afhangt, ook alle 35 beluistert, bijvoorbeeld terwijl u een verkwikkend bad neemt. Is dat niet cool?
En nog is 't niet gedaan. Thans volgt de klap op de vuurpijl. Zodra ik dit stukje gepost heb, begin ik een verhaal te schrijven dat door I Go Back To The House For A Book geïnspireerd wordt.  Hoe & wat het wordt kan ik nu nog niet zeggen, maar IK ZAL NIET RUSTEN vooraleer ook dat verhaal op de blog staat (of zegt men in de blog, ik weet het niet.) Laat ons morgen afspreken, bij het krieken van de dag bijvoorbeeld, ge zult wat meemaken.
ALLES VOOR DE POEZIE ! ALLES VOOR DE LITERATUUR ! LANG LEVE BILLY COLLINS ! LANG LEVE MEZELF ! 
P.S. Doordat de tijd niet stilstaat heb ik dat verhaal intussen al geschreven, al gepost zelfs en kunt u, middels een simpele muisklik, zichzelf van hieruit naar de toekomst flitsen, ook al omdat die toekomst intussen verleden tijd geworden is. Het verhaal heet Boekenruilkastje en staat hier !
Flor Vandekerckhove


Geen opmerkingen: