donderdag 29 juni 2023

Kunnen pastoors ook goed schrijven?

Rechts: Guido Devos. Meer over zijn literaire werk: In het hol van (Guido) Devos.


Guido Devos schrijft een kort verhaal dat Moto Herman heet. Het komt in het herfstnummer van zijn tijdschrift De Vos. (°) Bij wijze van teaser kun je ’t ook van zijn FB-pagina plukken. Daar vraagt hij: ‘Laat maar weten wat je ervan vindt.’ Ik ga kort op zijn vraag in, zeggend dat het verhaal flink wat korter kan. 
Volgens Devos is Moto Herman geschreven ‘in de stijl van blaaskaak Herman Brusselmans’. Daar had ik een opmerking over: ’Dat Herman B. een blaaskaak zou zijn, is een toevoeging die onnuttig is. Tenzij de toevoeging wil zeggen dat je diens literatuur beoordeelt op, laat ons zeggen, morele criteria. (Zoals je eerder ook al deed als reactie op een stuk waarin ik The Who vermeld had.) Dat zijn dus geen goede criteria om kunst en literatuur te beoordelen hé, Guido.’
Devos bevestigt meteen mijn vermoeden: ‘Als morele criteria niet meetellen, dan betekent dat dat je het oké vindt dat mensen beledigd worden en dat vind ik dan weer geen teken van integriteit en weinig blijk gevend van empathisch vermogen.’ Ja, maar ’integriteit’ en ‘empatisch vermogen’ zijn bij mijn weten geen literaire criteria hé Guido, dat zijn criteria van de moralist.
Er zijn er nog die Guido’s vermelding ‘blaaskaak Brusselmans’ op de korrel nemen. Met een ervan gaat Devos op FB in polemiek. Meer dan de helft van Devos' polemische stuk — Meneer pastoor spreekt — gaat over de mens Guido, bewonderaar van hedendaagse pastoors, empatisch van in de kindertijd, afsluitend met: ‘Ik ben er trots op mens te zijn en door sommigen als pastoor te worden bestempeld. Het schept gemoedsrust, want het sterkt me in de overtuiging dat ik goed bezig ben.’ Nadat ik m’n ogen uitgewreven heb, lees ik eindelijk iets over literatuur: ‘Mag ik de principes die ik huldig verwerken in mijn schrijverij? Natuurlijk mag dat.’ Waarna Devos ook aan degenen die zijns inziens niet zo goed bezig zijn (goed bezig als mens, als Guido dus) het recht op schrijven erkent. En, zegt hij vervolgens: ‘Er is natuurlijk de manier waarop.’ Ja, dat dacht ik ook. Wel dan: ook dit stukje van Devos zou aan literaire kracht winnen, mocht hij het met de helft inkorten. Minstens, minstens met de helft!

(°) DE VOS, driemaandelijks eenmanstijdschrift, elfde jaargang. Je kunt een gratis proefnummer aanvragen: guido53@scarlet.be.



De e-boeken (pdf) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: