vrijdag 17 april 2015

De eeuwige terugkeer van Zwarte Maria (1)

— Omwille van het
portretrecht kunnen we 
de foto van Zwarte Maria 
niet helemaal tonen. —
Op 1 juli 1952 verdween Zwarte Maria uit haar woning, gelegen in de Nukkerstraat te Bredene. Niemand wist waarheen, niemand wist waarom. Er werd een onderzoek gevoerd dat alleen kon concluderen dat elk spoor ontbrak. Na enige tijd werd haar woning verhuurd aan een jong koppel en werd Zwarte Maria door de Bredenaars vergeten. 
Twee jaar later reed verzekeringsagent Norbert Deschaede in ‘t donker naar huis. Onderweg ramde hij een paaltje. Dat stond nu scheef en zijn auto had een schreef. Erg was het niet, hij vervolgde zijn weg, ging naar bed en sliep tot hij door de politie wakker gebeld werd. Dit is wat Deschaede toen verklaarde: ‘Toen ik gisteren, 1 juli 1954 omstreeks 23 uur, bloednuchter via de Prinses Elisabethlaan, huiswaarts keerde, kwam er van over ’t water een dichte mist opzetten. Opeens zag ik een obstakel opdoemen. Dat bleek een naakte vrouw van middelbare leeftijd te zijn, die in ’t midden van de weg stond, armen wijd open. Gelukkig kon ik haar ontwijken, een manoeuvre waarbij mijn wagen eventueel een paaltje kan geraakt hebben.’ Deschaede had, zo zei hij, de aldus veroorzaakte schade niet opgemerkt. 
Van de vrouw was na het voorval geen spoor meer te bekennen. Het leek wel, zo zei Deschaede, dat ze in de mist opgelost was. Hij kon wel een goeie persoonsbeschrijving geven: ‘Ze had een weelderige, zwarte haardos en soortgelijk schaamhaar. Wat me vooral opviel was dat ze ook over borsthaar beschikte, overdadig veel zelfs, eveneens zwart.’ Wijkagent Maurice Vandenoven dacht er ’t zijne van, maar herinnerde zich wel Zwarte Maria die dag op dag twee jaar eerder verdwenen was. Hij haalde het dossier vanonder het stof en vond daarin de verklaring van haar buurman, Joseph Devoyeur, die toegegeven had dat hij Zwarte Maria regelmatig placht te begluren. Daardoor had hij de politie ook een interessante bijzonderheid kunnen melden: Zwarte Maria had zwart, krullend borsthaar! Vandenoven bracht verslag uit bij commissaris Dendoven die het dossier voor heropend verklaarde. En daarmee ook de doos van pandora, want de verdwijning van Zwarte Maria zou de gemoederen in Bredene nog vele jaren beroeren.
Flor Vandekerckhove
PS.: De Zwarte Maria die hieronder zingt is niet deze uit Bredene. Deze zangeres van het levenslied was woonachtig in Temse. In tegenstelling tot die van Bredene had deze van Temse géén borsthaar.

(Op verzoek van de nabestaanden werden de namen van de betrokkenen veranderd.)

Geen opmerkingen: