zaterdag 18 april 2015

De eeuwige terugkeer van Zwarte Maria (3)

Op het titelblad van deze editie van de Gazette van Detroit wordt Zwarte Maria onder 'News Briefs' vermeld.
U kunt de tekst beter lezen door op het beeld te klikken.

Wie De Laatste Vuurtorenwachter een beetje volgt heeft eerder al met Hoss kennis gemaakt. Mocht dat nog niet het geval zijn, klik dan hier, u verneemt dan iets over het merkwaardige wereldbeeld van deze gepensioneerde cowboy. Hij is ook een olijke stamboomspecialist die uitgevogeld heeft dat zowel hij als ik van ene Stevin Ygghebrechts uit Aartrijke afstammen. Sindsdien leest Hoss alles wat ik schrijf, want Google Translate vertaalt de blog voor hem in ’t Amerikaans. Ook de stukjes betreffende Zwarte Maria heeft hij hier en daar gelezen. Hij heeft de kwestie vervolgens onderzocht en dit zijn ’s mans bevindingen.
Zwarte Maria is, volgens Hoss, na haar verdwijning uit Bredene, naar Amerika geëmigreerd. Hij verwijst daarvoor naar de Gazette van Detroit, een krant die daar door uitgeweken Vlamingen gepubliceerd wordt. In dat blad wordt Zwarte Maria inderdaad vernoemd, zoals we dat rechts onderaan op bovenstaand beeld zelf kunnen bestatigen. Krantenvulling is wel geen bewijs, maar er is nog iets. Hoss meldt ook dat er in Amerika een zelfhulpgroep voor vrouwen met borsthaar bestaat, de Women With Chest Hair Anonymous, beter bekend als de WOWICHA. Hoss heeft met de chairwoman (foto hiernaast) van deze bloeiende vereniging contact opgenomen. Zij staat er uiteraard op haar anonimiteit te behouden, maar wil ons toch meedelen dat de zelfhulpgroep in de jaren vijftig een andere naam had, The Daughters of Black Mary, benaming die inderdaad naar de uit Bredene afkomstige Zwarte Maria kan verwijzen. De naam van de club is in de jaren zestig gewijzigd omdat er toen veel blondines met borsthaar toegetreden zijn.
De bevindingen van Hoss zijn wel interessant, al is het maar omdat ze de bevindingen van dr. Vandenheuvel, als zou Zwarte Maria verdronken zijn, tegenspreken. (Wat dr. Vandenheuvel over Zwarte Maria zegt vindt u hier.) Cowboy Hoss beantwoordt daarmee echter geenszins de vraag die Bredene al meer dan zestig jaar in de ban houdt: is Zwarte Maria na haar verdwijning al dan niet meermaals in die gemeente verschenen? Het is op die vraag dat deze reeks een afdoend antwoord probeert te vinden. Maar eerst moet u naar het hieronder staande reclamefilmpje van de WOWICHA kijken. Het toont ons een indringend beeld van de discriminaties waarmee borstbehaarde vrouwen ook heden nog te kampen hebben.
(Voor het vervolg klik hier)
Flor VandekerckhoveHot Girl Exposes Hairy Chest

Geen opmerkingen: