dinsdag 5 mei 2015

Kameraden hebben betere seks


Mijn ouders bezochten regelmatig de DDR, een land dat sinds 1989 niet meer bestaat. Van hen weet ik dat de bewoners ervan veel te klagen hadden, want alles was daar slechter dan hier: alles, alles, alles! Ze waren daar zo radicaal in dat ik een beetje aan hun woorden twijfelde, maar in die tijd sprak een kind zijn ouders niet tegen. Inmiddels weet ik wel zeker dat het niet helemaal correct was wat mijn ouders zeiden, want zopas heb ik een documentaire bekeken die zich over een vraag buigt die mij zeer interesseert, ook omdat het antwoord erop mijn maatschappelijke opvattingen danig aan het wankelen kan brengen: Do Communists Have Better Sex? In die film wordt de seksbeleving in West-Duitsland vergeleken met die in de DDR en wat blijkt? In Oost-Duitsland werd er meer, beter en langer gevrijd. Daarenboven kenden de vrouwen er orgasmen waarvan hun West-Duitse zusters alleen maar konden dromen. Vreemd, zo zou je denken, vanuit een marketingstandpunt toch, want in West-Duitsland had je bijvoorbeeld de legendarische Reeperbahn. Je kon in West-Berlijn ook naar believen naar de hoeren trekken, verschillende keren per dag zelfs. je kon in elke kiosk van Keulen à volonté vunzige blaadjes verwerven om aan je trekken te komen, en dat aan democratische prijzen. Niets van dat alles in de DDR! En kijk, blijkt dat de West-Duitsers er vooral onbevredigd bijliepen — je zag dat ook wel aan die mensen, maar je wist de reden niet — terwijl ze ten oosten van de muur ferm bevredigd aan de dag begonnen.
Hoe komt dat eigenlijk? Doet de vrije markt er niet alles aan om onze materiële, geestelijke & seksuele behoeften te bevredigen? Is seks alhier niet alom beschikbaar, net zoals bananen, iets wat ze in de DDR evenmin hadden? Komt het doordat de Oost-Duitse vrouwen financieel onafhankelijk waren — en dus de gelijke van hun man? Was de seksuele opvoeding en de daaraan gekoppelde voorlichting er beter? Komt het doordat er meer kinderkribben beschikbaar waren en de ouders bijgevolg meer tijd hadden om eens lekker van bil te gaan? Was er in de DDR zo weinig te beleven dat er alleen in bed ontspanning te rapen viel — seks tegen de verveling? Is de planeconomie, althans voor wat de seks betreft, te verkiezen boven de geneugten van de vrije markt?
Ah, wie die jaren meegemaakt heeft, kent het antwoord eigenlijk wel. Je moet niet in West-Duitsland gewoond hebben om te weten hoe ’t er daar aan toeging. ‘t Was hier krek hetzelfde. Wij leefden allemaal in wat Het Vrije Westen heette, landen waarin het privé-initiatief heilig was, waar de seksuele opvoeding bijgevolg aan het privé-initiatief van de ouders overgelaten werd… En er was ook de alomtegenwoordige Onze Moeder De Heilige Kerk en haar pastoors die met hun klamme handjes over de kindertjes waakten. Samengevat: over seks werd hier vooral gezwegen. Tegen de tijd dat je er een beetje weg mee kon, had je al een echtscheiding achter de rug. Of je had je (als man) bij de nauwelijks bestaande feiten neergelegd en (als vrouw) besloten dat je beter af was zonder. In de DDR ging het er helemaal anders aan toe. Hoe dat was wordt mooi in de documentaire getoond met journaalbeelden, stukjes educatieve film en interviews met experts. Kijk maar, ’t staat hieronder. Heet aanbevolen! En gratis, zoals het onder kameraden past.
Flor Vandekerckhove
Een reactie posten