zaterdag 13 augustus 2016

Over goudvissen en haaien

— Deze foto is een beeld van de bekende fotograaf Antony, neef van Constant Permeke. De Oostendse kenner Eddy Eneman vertelt me dat de vis die van het schip getakeld wordt een reuzenhaai is. De datum vermeldt 12.08.1935. De man die aan boord van het schip staat en de arm opsteekt is kapitein Arsène Blondé, de beroemdste visser die de Belgische visserij voortgebracht heeft. Ik beschreef ’s mans leven & werken, hier, in een andere blog.  (Foto uit het archief van André Baert.) —

Mijn vriendin heeft een koppel goudvissen dat maar niet wil sterven. Hoe oud worden die beesten eigenlijk, wil ze van me weten. 
Geen idee. Ik denk niet dat ze zo oud worden als de Groenlandse haaien die onlangs als collateral damage in de netten van Deense vissers terechtkwamen. Wetenschappers visten uit dat die gemiddeld 163 jaar waren. Een ervan had de gezegende leeftijd van 392 jaar bereikt. Indrukwekkend is ook de leeftijd waarop zo’n Groenlandse haai zich begint voort te planten: pas na 150 jaar! In momenten van oprukkende misantropie denk ik soms dat de mens daar ook beter een beetje langer mee zou wachten.
Onze vissers jagen niet gericht op haaien, maar het gebeurt wel dat ze onbedoeld in hun netten terechtkomen. In oude nummers van Het Visserijblad zoek ik kriskras naar voorbeelden die tegelijk mijn woordenschat weer aanscherpen, want er zijn er in soorten en klassen.
In de vismijn van Oostende werden, zo lees ik, enkele haringhaaien verkocht. In Zeebrugge werd een haai van bijna duizend kilo op de vloer gezet. Volgens de enen was het een Groenlandse haai, volgens anderen een reuzenhaai. Dat komt doordat beide in de vismijnvolksmond apekalle genoemd worden. Ook in Zeebrugge was er een voshaai te koop. Zelfs lijnvissers halen soms een haaitje boven. In 1989 viste zo’n sportvisser vanaf een golfbreker een gladde haai op.
In Oostende wordt de ruwe haai stinkhaai genoemd, steenhaai, zeiker of zandhaai. Al die namen worden overigens ook gebruikt om de gladde van bovenvermelde sportvisser te benoemen. Wanneer zowel de gladde als de ruwe haai een zeiker is, dan begrijpt u dat de spraakverwarring niet ver af is.
Om een lang haaienverhaal kort te maken: er zijn 250 soorten. Ze worden onderverdeeld in families die soms erg poëtische namen torsen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de familie van de zeevarkenshaaien?
Slechts enkele soorten worden geconsumeerd en soms ten onrechte, want vele zijn beschermd. Ze zijn trouwens niet alleen gewild omwille van het vlees. De huid van de blauwe haai wordt gebruikt als… schuurmiddel. Die van de Groenlandse en de hamerhaai verwerkt men tot leer. En uit de reuzenhaai, de Groenlandse en de haringhaai haalt men levertraan, een product waaraan geen van ons graag terugdenkt.
In de Wikipedia zie ik dat de goudvissen van mijn vriendin normaliter tussen 15 en 28 jaar kunnen worden en ik zie dat er ook een geval bekend is van een goudvis die 49 werd. De kat zit naast het aquarium. Hij likt zijn pootjes en denkt er ’t zijne van.
Flor Vandekerckhove
Een reactie posten