woensdag 27 april 2016

Meisjes uit 1949-'50



Mijn nicht Nadine Vansieleghem stuurde me deze foto. Daaronder schreef ze: ‘Ken jij die meisjesklas? Er moeten er daar toch bij geweest zijn waar jij een oogje op had of niet?’ Ik herkende helaas niemand, echt niemand; de juf niet en de meisjes evenmin. Ik vroeg Nadine om me iets meer te zeggen. Ze antwoordde: ‘Ik kan zelf evenmin iets over die foto zeggen. Ik zal het mijn ma eens vragen.’ Goed idee, want tante Alice (†) had eerder al veel namen gekleefd op foto’s uit het familiearchief. Dat bleek ook nu weer goed te werken, ze identificeerde zonder verpinken Dora Clicteur (3), Erna Decoster (4) en Magda Ramon (5).
Ik besloot om er Frieda Clicteur bij te halen, de jongere zus van Dora. Ik zal je moeten ontgoochelen’, antwoordde zij, ‘ik herken de andere meisjes ook niet. Wat ik wel weet: wij zijn in 1956 van Jabbeke naar Bredene verhuisd. Dora heeft het eerste leerjaar in Jabbeke gedaan en misschien ook het tweede. Toen ik in Bredene school liep had ik in de eerste graad een non, in de tweede graad juffrouw Maria Lams, en in de derde graad weer een non. Juffrouw Maria was vaak voor langere periodes afwezig. Misschien is de onderwijzeres een interim-leerkracht.
1956, een jaartal ! Ik was zeven en die meisjes wellicht ook. 
Weer wisten we meer, maar tegelijk bleef veel in het ongewisse. Toch leidde Frieda’s antwoord me naar een doorbraak, want ze voegde er in extremis aan toe: Ik vermoed dat Jeannot Van Hille het meisje naast Dora is.’ 
Ha, dacht ik, Jeannot! Die weet ik wonen, zij is getrouwd met mijn ouwe schoolmakker Ivan Steen. Tussen twee regenvlagen in toog ik erheen, vroeg naar haar e-mailadres en stuurde haar de foto op.
Bingo ! Jeannot identificeerde al de meisjes. (1) Vera David; (2) Jeannot Van Hille; (3) Dora Clicteur (†);(4) Erna Decoster (†); (5) Magda Ramon; (6) Claudette Gunst; (7) Myriam Bonny; (8) Yvette De Jonckheere; (10) Jeannine Logghe; (11) Marie-Claire De Bourderé.
De foto zou tijdens een schoolreis naar Melsbroek gemaakt zijn. Jeannot herinnert zich zelfs de juf, onder het nummer 9, als Paula, een hele lieve onderwijzeres die les gaf in het eerste en het tweede leerjaar.
Flor Vandekerckhove

[Dit bericht dateert van 2016. In 2021 redigeer ik het opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene voor en van iedereen.]

Rode Mustangs en mannen 
met een zwarte moustache 


www.youtube.com/watch?v=N5nDMNsB1mY


Geen opmerkingen: