zaterdag 25 november 2017

Schoolreis (3)


Wat ooit begonnen is als een zoektocht naar een oud-schoolmakker, is in deze blog gaandeweg uitgegroeid tot een apart genre: de zoektocht naar namen van mensen die op zo’n oude foto’s voorkomen.
Soms betreft het beelden van het sociaal leven in de wijk waarin ik opgegroeid ben: leden van wielerclub Duinensprinters, biljarters, supporters van wielrenner Oscar Goethals, boogschutters van een club waarvan we de naam niet kennen, geüniformeerde knapen van de K.S.A., leden van de fotoclub, activiteiten van de jeugdclub… Veelal zijn het schoolfoto’s, soms van de middelbare school in Oostende, maar meestal van het lagere schooltje van Bredene Duinen, het enige dat die wijk toen kende.
Vandaag kan De Laatste Vuurtorenwachter u weer zo’n oude schoolfoto presenteren. Hij werd me toegestuurd door Marc Blomme die me ook de namen kon meedelen.
Op het beeld zien we Albert Blomme (°1916 - †1980) die in 1950 met zijn leerlingen van de vierde graad op schoolreis is. Dat die reis naar Doornik-Beloeil gaat weten we doordat meester Blomme zo voorzienig geweest is het op de achterkant te schrijven.
Deze foto, en de duiding die Marc geeft, opent de weg naar enig voortschrijdend inzicht. We herkennen immers dat beeld: het kerkgebouw en die bus hebben we al eerder gezien. We dachten toen dat die foto in Dadizele gemaakt werd, maar volgens Marc is het gebouw op de achtergrond de basiliek van Bon-Secours. Dat leidt hij af uit beelden die hij op ’t internet vindt en die hij met de schoolfoto vergelijkt. Als Marc gelijk heeft dan moeten we de gegevens, die hier bij twee andere schoolreisfoto’s staan, aanpassen.
En als de kinderen op al die foto’s tegelijk op schoolreis trokken dan moeten we hier trouwens ook het jaartal aanpassen, want 1952 wordt dan 1950.
Ik laat die kwesties nog een beetje in het ongewisse, zodat jullie er enkele nachten over kunnen piekeren. Weet me te zeggen of ’t waar is dat de nacht raad brengt.
En dit is wat meester Blomme (1) ook op de achterkant van de foto genoteerd heeft: 2. André De Kuyper (°1938); 3. André Devos (°1938); 4. Lucien Samijn; 5. Ronny Blomme (°1939); 6. Fernand Borny (°1938); [7 wordt niet vermeld]; 8. Willy Maertens; 9. André Wachtelaere (°1937); 10. Remi Van Ghelewe (°1937).

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: