donderdag 20 april 2023

Uit de bol

De oorspronkelijke functie van deze bol is mij onbekend. Hebt u een vermoeden? Laat het me weten: liefkemores@telenet.be⇲.


Nu doe ik dat niet meer, maar ooit was ik een strandjutter. Op de waterlijn speurde ik naar objecten die ‘k objet trouvé kon noemen, readymades. Daar hou ik tot vandaag een ijzeren bol aan over, pakweg 50 cm doorsnee en (2r) 160 rond. Mooi object, waarvan de oorspronkelijke functie mij onduidelijk is, Dirk Reunbrouck vermoedt een oud getijsignaal. Wolfgang Elsing vindt op ’t internet iets wat gelijkend is, maar de 'Coehoorn mortier bom heeft aan één kant een opening, die van mij is dwars doorboord. Raf Wildemeersch heeft er thuis ook een, hij vermoedt dat zo’n bol dient om sleepnetten te laten drijven. Ronny Pieters is zeker van z’n stuk: ’t Is een ‘dan leno'. Nu bevestigt ook Dirk Reunbroeck dat: ‘Ik vroeg het aan drie IJslandvaarders. Ze zeiden: ’zo’n bol gebruikten we op IJsland, in het "dan leno vissysteem”.' Eddy Eerebout: 'In de wateren rond IJsland rolde de danleno-bol over de lavastenen.' Hoe dan ook, de bol ligt al twintig jaar op mijn koertje en bij vlagen denk ik na over zijn eindbestemming als kunstobject.
— 'dan leno' in de IJslandvisserij —
Die eindbestemming krijgt vorm — zij het alleen nog maar in mijn hoofd — wanneer ik verleden jaar de cirku leer kennen, dichtvorm verwant aan de haiku. ’t Is een lijn van woorden, in totaal 17 lettergrepen, vormgegeven in een cirkel. ’t Lezen vangt aan bij een woord naar keuze. De cirku houdt stand, ongeacht waar je begint. Zelf bedacht ik ‘zeezout zand ozon zonnehoed zonovergoten zonnezomer’. Ik postte een korte video die toont hoe ’t werkt. Daarna dacht ik: ’t zou mooi zijn, mocht die cirku rond de bol komen te staan.
En nu iets helemaal anders. Zoals dat gaat in families: er zijn neven en nichten. Twee mijner heten Karine en Nadine. Die laatste is met Lieven Debrabandere getrouwd, de eerste met Rik Allewaert. De laatste is een steenkapper die de edele kunst van de kalligrafie beheerst, de eerste is beeldhouwer. ’t Is niet dat ik zo’n familieman ben, maar ik dacht toch: waarom doen we ’t niet samen? Ik lever de bol, de cirku en de idee, Rik kapt/giet/schildert/brandt/krast de cirku rond de bol, Lieven levert de final touch die er een beeldhouwwerk van maakt. We noemen het project ‘Uit de bol’, want dat is wat we op ’t einde doen: uit de bol gaan, of beter: we gaan uit met de bol, we plaatsen dat kunstwerk in ’t midden van een park, perkje, vijver, tuin… Of we hangen ’t in een boom, ergens, wat mij betreft op om ’t even welke plek waar mensen eromheen kunnen wandelen, genietend van de boodschap ‘zeezout zand ozon zonnehoed zonovergoten zonnezomer’. Een ongezien staaltje van guerrillakunst⇲. (A propos: over een mooi voorbeeld van guerrilla art in de beeldhouwkunst gaat Belevenissen van een beeldhouwwerk.) Heren, wat denkt u, spreek er eens over met de vrouw en laat me daarna iets weten.

Flor Vandekerckhove


De e-boeken (pdf) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

2 opmerkingen:

Luc Blomme zei

Flor, smijt er een brandende sigaret in.
Als er niets gebeurt is het een boei.
Als het ontploft....

saragosse zei

En nu verwacht ik dus een stukje over Dan Leno zelf !