woensdag 21 september 2016

Op zoek naar de hippodroom van Bredene


Schrijf eens een stuk over iets waarvan je helemaal niets weet. Da’s pas een uitdaging.
Gisteren ben ik er nog eens langs gefietst. Het fototoestel blijft in de tas zitten. Ik vind niets van datgene waarnaar ik op zoek ben. Alleen de straatnaam verwijst naar de tijd waarin daar, ergens in de buurt, paardenrennen georganiseerd worden: de Hippodroomlaan. Bij nader inzien zijn er in de omgeving nog enkele namen die daaraan herinneren: Koerslaan, Derbylaan, Draversstraat.
Heb ik in mijn kindertijd nog sporen van die hippodroom gezien? Speelt het geheugen me parten wanneer ik meen me paardenstallen te herinneren? En maakten die deel uit van het hippodroomcomplex? 
Van de hippodroom zelf weet ik, zoals uit de openingszin al blijkt, niets af. In welke jaren moet ik het bestaan ervan situeren?
De website van de Oostendse heemkring De Plate vermeldt een programmaboekje dat Guide officiel des fêtes d’Ostende heet en dat in 1924 gepubliceerd wordt. Daarin verwijst een tekst ook naar de hippodroom van Bredene. Ik weet daarmee nog niet wanneer die renbaan gebouwd en afgebroken werd, maar ik weet toch al dat hij in 1924 in gebruik was.
Op de site Bredene vroeger en nu van Glenn Vermoortel staat een afdruk van een opengeslagen brochure. De getoonde bladzijden vermelden geen jaartal. In de tekst worden de Oostendse Wellingtonrenbaan en de hippodroom van Bredene aan elkaar gelinkt. ‘The Wellington Race Course situated in the hearth of the Town is probably the most beautiful course in Europe. During the high season, from the beginning of July to the end of August, Ostend offers the unique advantage of racing every day, either at the Wellington or Breedene courses.’ Wat me laat vermoeden dat de twee renbanen eenzelfde uitbater hadden. Is het omwille van het rendement dat er beslist werd een van de twee te stil te leggen? Ik weet het niet, ik weet het niet.
Flor Vandekerckhove

P.S.: Roland Vanmassenhove, die me al meer bijgestaan heeft in het vastleggen van feitelijkheden die anders gissingen zouden blijven, liet me inmiddels weten dat de hippodroom gebouwd werd in 1920 en in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gesloopt. Hij haalt die informatie uit een jubileumboek dat uitgegeven werd n.a.v. het 900-jarige bestaan van Bredene.


Later ben ik daar nog eens gaan fietsen en dan heb ik de site wel degelijk gevonden. Hij bevindt zich hier.Geen opmerkingen: