zondag 18 december 2016

De Russen komen!


— Van links naar rechts: Hillary Clinton, Ann Soete, Donald Trump, Pol Van Den Driessche. De overeenkomsten zijn duidelijk. Mengen de Russen zich in de komende gemeenteraadsverkiezingen? — 
Op 16 december werpen 491 mensen een blik op De Laatste Vuurtorenwachter. Dat getal haalt de blog wel meer, vooral wanneer iemand met een druk bekeken Facebookpagina ernaar verwijst. De bezoekers van 16 december zijn er evenwel niet door te verklaren. Facebook blijkt die dag maar 23 keer de verkeersbron te zijn.
Wat is er dan wel gebeurd? Ik roep de statistieken op die me iets over de herkomst van het publiek leren.
Dat is vreemd! Onder de 491 bezoekers bevinden zich die dag maar 90 Belgen. Dat is maar een fractie van het aantal pageviews dat uit Rusland komt: 263! Dat gaat al heel de week zo. Eergisteren: 364. Deze morgen waren het er alweer 286. Wat zoeken al die Russen in mijn blog?
Ook in de krant is er veel te doen rond Russen op het internet. In Amerika zijn ze het erover eens, lees ik, dat die Russen zich via internetpraktijken in de presidentsverkiezingen gemengd hebben. (Alleen Trump ontkent.)
Ik zie dat ikzelf maar één stukje aan die Amerikaanse verkiezingen gewijd heb. Dat staat hier. Daarin valt te lezen dat ik aan een betoging tegen Trump deelneem, maar dat is, zo moeten ze in Rusland toch ook begrijpen, een geval van overmacht geweest.
Moet ik het elders zoeken? Bereiden de Russen nu al de Belgische gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voor? Proberen ze via De Laatste Vuurtorenwachter hun geprefereerde kandidaten naar voren te schuiven?
Enkele pagina’s verder lees ik in die krant iets wat daar op wijst. In Brugge is er een afluisterschandaal ontstaan in de N-VA. De openingszin luidt: ‘Beschuldigingen van spionage en afluisterpraktijken vallen niet enkel Vladimir Poetin te beurt, maar ook Ann Soete (N-VA), de tegenkandidate van Pol Van Den Driessche voor het Brugse lijsttrekkerschap.’
Zouden de Russen er voor iets tussen zitten? Komt het door een blogpost die ik hier in 2012 al aan de Pol gewijd heb?
Ik bekijk de foto’s van de protagonisten. Ann Soete & Hillary Clinton versus Pol Van Den Driessche & Donald Trump. De gelijkenissen zijn te opvallend om van een toeval te spreken. 
Kandidaat-burgemeesters wees waakzaam, want de Russen zijn weer bezig.
Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: