zaterdag 5 mei 2018

De duivel bevindt zich onder ons

— Van links naar rechts: Ozzy Osbourne (de foto spreekt voor zich); de rapper Jay-Z. Op zijn hoody staat Do What Thou Wilt 
en rechts De Laatste Vuurtorenwachter. Let op de zwarte kat op zijn buik. —   

Als zelfs de pausen zich afvragen of de hel bestaat, dan bestaan er geen zekerheden meer. Nu heeft ook paus Franciscus in een slip of the tongue beweerd dat de hel onbestaande is. (°)
Zelf volg ik daarin meer Johannes XXIII die zei: ‘De hel bestaat, maar hij is leeg.’ (Een beetje als de kerk dus.) Wat meteen de vraag oproept: waar bevinden zich dan de duivels?
Wel, die bevinden zich onder ons. Vandaar ook dat er nu meer dan 200 priesters leren hoe ze die kerels moeten uitdrijven. Rik Torfs schat dat daar in België jaarlijks 1.000 verzoeken voor zijn. (°°)
Dat het soms niet lukt is een feit. Zelf weet ik van veertien personages die aanwijsbaar hun ziel aan de duivel verkocht hebben.
De eerste heb ik in een Duitse sage leren kennen: ‘Ik roep uw hulp in, Geest van de Duisternis, toon uzelf!Dat heb ik al uitputtend besproken in een stukje dat Van Boeschepe naar Mississippi heet. Ge moet daar maar eens naar kijken, daarin vermeld ik er trouwens nog twee die hun ziel aan satan verkocht hebben: Niccolò Paganini en Robert Johnson.
Onder de veertien bevinden zich merkwaardig veel muzikanten. Ook Giuseppe Tartini, de mannen van Led Zeppelin, Bob Dylan, Ozzy Osbourn en Jay-Z hebben een contract met de duivel getekend.
Bewijzen te over! Deze ten laste van Led Zeppelin bevinden zich in de hit Stairway to Heaven, U hoort ze als u de plaat omgekeerd draait. De finesses staan hier. Bob Dylan geeft zijn bargain met de duivel toe in een interview in 2004. Meer erover staat daar.
De deal van Ozzy Osbourne spreekt al uit zijn koosnaampje: Ozzy Prince of Darkness, en heet zijn groep niet Black Sabbath?! De jongste in de rij is de rapper Jay-Z. Hij is gezien in een hoody waarop satans leuze staat: Do What Thou Wilt.
U zal het verder niet verwonderen dat er nogal wat pastoors op mijn lijst staan. De Franse priester Urbain Grandier werd verbrand omdat hij een aantal nonnen betoverd had om ze daarna tot zich te nemen. Op het proces werd diens contract met de duivel getoond. Het was achterwaarts geschreven, een beetje zoals bij Led Zeppelin dus, maar dan in ’t Latijn.
Ook paus Sylvester II blijkt des duivels te zijn. Meer erover vindt u hier. En er is zelfs een heilige bekend die zo’n pact sloot: Theofiel van Adana.
Nog drie te gaan. Gilles de Rais is een aristocraat die van zo’n contract beschuldigd wordt. En dan zijn er nog twee schrijvers. De ene, Heinrich Cornelius Agrippa, is actief in de Renaissance en bekend om zijn verdediging van vermeende heksen. Hij zou er een duivelse zwarte hond op nagehouden hebben. Ten slotte is er de hedendaagse blogger De Laatste Vuurtorenwachter en het verhaal van diens contract met de duivel staat hier.
Flor Vandekerckhove

(°) De Morgen, 31 maart 2018. Is er nu EEN HEL of niet?
(°°) De Morgen, 19 april 2018. 1.000 aanvragen voor duiveluitdrijvingen per jaar in België

— De Franse stad Albi wordt overheerst door zijn kathedraal, waarin de hel afgebeeld wordt. De foto geeft er een detail van. —   

Geen opmerkingen: