zaterdag 22 september 2018

Marc Van Middelem: alive & kicking

Links: Marc Van Middelem en Flor Vandekerckhove op 2 juni 2018 in Oostende. Op de klasfoto zit Marc achter het nummer 20. Zelf sta ik achter 3. 
De volledige lijst met namen vindt u onder De jongens van het lager middelbaar.


VANDAAG NEEM IK je mee naar Marc Van Middelem, waarmee ik ooit de schoolbanken deelde. Daarna zagen we elkaar niet meer, een kwarteeuw lang. Als ik hem in de vroege jaren negentig toch weer ontmoet is dat in Oostende, in ‘t Kroegske, waar journalisten, dichters en andere verworpenen der aarde elkaar, onder het vaderlijke oog van Iwein Scheer, broederlijk op de rug slaan.
Van Middelem heeft in die dagen een dwarse kijk op ’t leven. Dat hij stevig sigaretten rokend door ’t leven gaat, belet hem bijvoorbeeld niet om de Tien kilometer van Brussel te lopen. Die dwarse kijk komt ook tot uiting in zijn fotografie. Ik herinner me een foto die hij van de Bredense burgemeester Willy Vanhooren maakt. De socialisten zijn van naam veranderd en de partij heet vanaf dan sp.a. Voor een grapje is burgemeester Willy Vanhooren altijd wel te vinden. Marc fotografeert hem naakt, een fles bronwater van het merk Spa bedekt zedig ‘s mans geslacht. ‘t Is een stunt, een persiflage op een bestaande reclame van het watermerk, de foto haalt de nationale pers. (Ik formuleer dit alles onder voorbehoud, want via mijn herinneringen aan de jeugd van Freddy Buffel heb ik mijn geheugen ferm leren wantrouwen.)
Dan volgt er weer een lange periode waarin ik Van Middelem niet zie. Hoe het zich in mijn geheugen nestelt weet ik niet, maar lange tijd denk ik dat hij overleden is. Op de schoolfoto’s plaats ik een (†) achter zijn naam.
In 2017 krijg ik een mail uit het hiernamaals, dat in Mariakerke bij Gent blijkt te liggen: Doe het kruis achter mijn naam maar weg, ben nog springlevend. Marc’. Hij kan natuurlijk zeggen hij wil, denk ik eerst nog, maar wanneer Iwein Scheer met de kunstenares Renée Lodewijckx trouwt, teken ik op het trouwfeest present om er mijn lange verhaal Ananas voor te lezen, herinnering aan de betogingen die destijds steevast in Iweins Kroegske uitmondden. Onder de genodigden herken ik meteen Marc Van Middelem. En zoals je ’t op de foto ziet: hij is wel degelijk alive & kicking!

Geen opmerkingen: