woensdag 27 februari 2019

Reünie van T.C. Matic? Mijn gedacht

— Bredene, 1964. Optreden van De Zingende Vrienden van Lourdes↗︎. Van links naar rechts: Flor Vandekerckhove (banjo), Gibert Conneye (slagwerk), Erik Poppe (banjo), Willy Versluys (banjo). Of er een reünie komt van De Zingende… is verre van zeker. —


Mijn vriendin is een wandelende encyclopedie van de pop/rock, haar kennis strekt zich uit van Altamira tot heden. Bovendien heb ik een jeugdvriend, JP Boentges↗︎, die al die gebeurtenissen persoonlijk meegemaakt heeft. ’t Komt door die twee dat ik in de krant al eens een stuk consumeer dat de kwestie behandelt of er al dan niet een reünie van T.C. Matic↗︎ komt. (°)
En ik moet zeggen dat de argumenten pro & contra ook bij mij een snaar raken. Dat komt doordat ik zelf al eens voor een reünie gevraagd word. Niet van een rockband, wel van een jeugdvereniging die in de vroege jaren zestig aan de katholieke kerk ontspruit. Ja, er zijn meer overeenkomsten dan je zou denken. Net als er een gerucht is dat zegt dat Arno Hintjens (zang) en Jean-Marie Aerts (gitaar) niet langer door één deur kunnen, bestaat er een soortgelijk gerucht over Daniël Crabeels (KSA↗︎) en mijzelf (De Zingende Vrienden van Lourdes↗︎). Voor wat T.C. Matic betreft vraagt toetsenist Serge Feys zich af of Ferre Baelen (bas) nog wel zijn oude niveau haalt. Zelf vraag ik me dat ook af voor de wielrennerij↗︎ van Ivan Schamp (Patronaat↗︎).
Dan zijn er nog gelijkaardige praktische problemen. ‘Ik wil ze niet allemaal bespreken’, zegt Arno. Maar zelf wil ik hier toch de praktische problemen benadrukken die Daniël Crabeels (KSA↗︎ dus) betreffende zo'n reünie opwerpt: ‘Niet tijdens juli en augustus aub. En niet op een plaats waar de voeding onhygiënisch, onsmakelijk en ongezond is. Ik hoef geen brol meer. De herkomst moet zeker zijn. En geen vlees, tenzij van de bioslager.’ Ja, dan weet je het toch wel: het wordt nooit meer als voorheen!
Er zijn er nog die op een reünie aandringen. Enkele oud-medewerkers van Het Visserijblad↗︎ willen het tijdschrift weer uitbrengen, maar ook hier geven de oude rockers van T.C. Matic me munitie om dat juist niet te doen. Zegt Arno: ‘Luister eens, ik zou niet weten waarom ik iets dat ooit goed was, zoveel jaar later opnieuw moet doen. We waren jong, we hingen aan elkaar, maar dat is voorbij.’ En als ze me zeggen dat er nu inkomsten zijn die toen meestal ontbraken, antwoord ik eveneens in de trant van Arno: ‘Ik speel geen muziek voor het geld, maar om in evenwicht te komen met mezelf .’

(°) Komt er een reünie van T.C. Matic? in DS van 22 februari 2019 en Komt het ooit nog goed tussen Jean-Marie Aerts en Arno? In DS, 26 februari 2019.

Geen opmerkingen: