vrijdag 5 mei 2023

Geef eens een voorbeeld


Gisteren voltooide uitgeverij De Lachende Visch de productie van mijn nieuwe e-book: Gesprekken met Polleke. Het bevat een voorwoord, waarin ik mijn bedoeling onthul. Daarna volgen 100 stukjes, 129 bladzijden. Dit staat bijvoorbeeld op bladzijde 43.
Op de dag dat het mooiste meisje van het dorp zich met een alhier gestationeerde kolonel verloofde, zwegen de dorpsklokken; op de nabijgelegen scheepswerf legden alle mannen spontaan het werk neer. Niemand wist hoe het nu verder moest met het verlangen. De dorpsontwikkeling stagneerde, het landelijke leven verslonsde, wegen werden niet langer onderhouden, de stoep vergaarde stof, het advertentieblad werd niet langer bedeeld, Jeroen Brouwers stierf. Zo kon het niet blijven duren. Op de regionale zender hield de schuldbewuste kolonel een toespraak waarin hij z’n verloving verdedigde, maar als troost een nieuw verlangen aan het dorp schonk. (11.000 militairen scandeerden daarop hoera! hoera!) Dat nieuwe verlangen bleek uit een mooie, oude, in beslag genomen stationcar te bestaan. In weer en wind en met halfopen raampjes bleef de in beslag genomen auto vlak tegen een afrastering in ’t dorp staan. Likkebaardend bleven wij, dorpsmannen, er in ’t passeren naar staan kijken. Niemand durfde het verlangen echter aan te gaan. Gisteren zag ik de stationcar onverwachts door 't dorp rijden, mooi weer, raampjes halfopen. Daarin zaten de kolonel en zijn gemalin, ooit het mooiste meisje ooit.
350 voorintekenaars hebben het boekje inmiddels in hun mailbox gevonden. Bent u daar niet bij? Misschien houdt ook u wel van zo’n licht surrealisme. Laat ’t me weten: florvandekerckhove@telenet.be. Ik zorg ervoor dat de meisjes van De Weggeefwinkel u meteen Gesprekken met Polleke opsturen. Gratis, ja.





De e-boeken (pdf) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: