vrijdag 23 februari 2018

Voorheen Rosseel, thans Amigo



De fotomontage verzamelt vier keer het huis op de hoek van de Duinen- en de Golfstraat in Bredene. De zwartwitfoto dateert uit de vroege jaren vijftig, twee kleurenfoto’s heb ik gemaakt tijdens de afbraakwerken in 2018. Boven neemt het toestel het huis telkens van links in het vizier, onderaan doet het dat van rechts. De foto onderaan rechts toont de nieuwbouw die nu de plaats inneemt: residentie Amigo.
Zelf heb ik het afgebroken huis en zijn bewoners goed gekend. Ik herinner me Camiel en Jozef — a.k.a. Tsjeppen — Rosseel die er woonden, mannen met petten. Hun echtgenotes herinner ik me dan weer niet, misschien komt dat wel doordat die zich vooral binnenshuis ophielden. Ik herinner me hun kinderen, die al volwassen waren toen ik klein was: Georgette, Georges, Gerard, Agnes en Yolande. Die laatste bleef alleen in dat grote huis wonen, tot vlak voor haar dood.
Destijds was het een plek van grote bedrijvigheid. De Rosseels waren vrachtvoerders. Georges, Gerard en Jozef waren chauffeurs, Camiel coördineerde de zaak. Rechts van het hoekhuis was een plein waar de vrachtwagens op- en afreden. Achteraan bevonden zich de garages. Ik denk dat er ook een dieselpomp stond.
Op de hoek, onder de uitbouw van de eerste verdieping, plachten de mannen uit de buurt al eens te verzamelen om er de voorbije dag te bespreken. Werd die stek een leugenaarshoekje genoemd?

[De Laatste Vuurtorenwachter post dit stukje in 2018. In 2021 redigeer ik het opnieuw, ten behoeve van enkele FB-groepen die zich over Bredene buigen.]

Geen opmerkingen: