vrijdag 23 februari 2018

Twee meisjes op de stoep


De fotomontage verzamelt vier keer het huis van de Bredense familie Rosseel, op de hoek van de Duinen- en de Golfstraat. De twee zwart-witfoto’s dateren uit de vroege jaren vijftig, de kleurfoto’s heb ik nu pas gemaakt. Boven neemt het toestel het huis telkens van links in het vizier, onderaan doet het dat van rechts.
Dat huis ruimt nu plaats voor een bouwproject van vastgoedgroep Degroote. Tegen de tijd dat u dit leest rest er van dat oude gebouw niets meer, behalve… foto’s en de herinneringen die ze oproepen.
Zelf heb ik dat huis en zijn bewoners goed gekend. Ik herinner me Camiel en Jozef — a.k.a. Tsjeppen — Rosseel die in dat huis woonden. Hun echtgenotes herinner ik me dan weer niet, misschien komt dat wel doordat die zich vooral binnenshuis ophielden en ik dat huis alleen van buiten ken. Ik herinner me hun kinderen, die al volwassen waren toen ik klein was: Georgette, Georges, Gerard, Agnes en Yolande. Die laatste bleef alleen in dat huis wonen, tot vlak voor haar dood.
Destijds was het een plek van grote bedrijvigheid. De Rosseels waren vrachtvoerders. Georges, Gerard en Jozef waren vrachtwagenchauffeurs, Camiel coördineerde de zaak. Rechts van het hoekhuis was een plein waar de vrachtwagens op- en afreden. Achteraan bevonden zich de garages. Ik denk dat er ook een dieselpomp stond.
Op de hoek, onder de uitbouw van de eerste verdieping, plachten de mannen uit de buurt al eens te verzamelen om er de voorbije dag te bespreken. Werd die stek een leugenaarshoekje genoemd?
Terug naar de fotomontage. Net naast die hoek zitten twee meisjes op de stoep. Misschien staan hun vaders twee passen verder te palaveren. Het kind met het hoedje is mijn nicht Nadine Vansieleghem. We weten niet wie het andere meisje is. Eerst dacht ik aan Marie-Claire De Boerderé, want die woonde daar vlak naast. Dat was verkeerd gedacht van mij, want Marie-Claire ontkent met klem.
Vandaar mijn oproep: mocht u dat kind herkennen, laat het me dan weten, zodat we ook die herinnering van onder het stof halen dat altijd met zo’n afbraakwerken gepaard gaat.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: