(4) leestekens ontbreken, alsook kapitalen (behalve als het een eigennaam betreft);
* In DLVuurtorenwachter plaatst Flor Vandekerckhove sinds 1988 columns, herinneringen, leesnotities, (mini-)essays, polemieken, verhalen, gedichten… ****************** ************* 'Deze vuurtoren belicht de verdwijnende wereld van een babyboomer/soixantehuitard.' ******************* ****
zaterdag 27 februari 2021
En alzo nadert De Maand van het Provovers zijn einde
(4) leestekens ontbreken, alsook kapitalen (behalve als het een eigennaam betreft);
vrijdag 26 februari 2021
Ontdaan van kleren sta je naakt
— Twee tekeningen van de surrealist Roland Topor⇲. Links: de schrijver is als een stilstaande reiziger die beschrijft wat aan hem voorbijtrekt. Rechts: wanneer de woorden uit hun verhaal losgerukt worden, schrikt de schrijver zich een hoedje. — |
Never explain, never complain. Maar ge betaalt er wel een prijs voor. Adverteerders en abonnees laten het magazine vallen waarin uw verhalen staan, op den duur leeft ge van de steun. De manager van een weekblad interpreteert mijn verhalen als nieuwsberichten, dat is dan ook niet blijven duren⇲. En ge maakt er evenmin vrienden mee. Een oud-schoolmakker vindt dat ik hem in een litanie⇲ in de rechterhoek plaats. Godverdomme, denkt ge op zo’n moment, waarom slagen mensen er niet in om dat als een verhaal te lezen? ’t Komt doordat ze enkele woorden uit dat verhaal wegrukken hé, en die vervolgens naakt voor ’t voetlicht plaatsen.
Nog niet in de Wikipedia…
Annabel Verlee
www.youtube.com/watch?v=jACwttp6ssM
donderdag 25 februari 2021
De ontdekking van mijn eigen basement tapes
Who the fuck is Alice Annabel Verlee
dinsdag 23 februari 2021
’t is nooit ’t een óf ’t ander
Iemand roept me toe: ‘Ha Flor, proficiat met je verjaardag hé!’ Ik zwaai en stap verder, mijmerend over de vlakte van de ouderdom die zich voor me uitstrekt en de zee die kabbelt als de eeuwigheid waarin ik straks verdwijn. Normaliter ben ik geen mens die zich met leeftijden bezighoudt, maar deze keer is het anders: 72. Ik heb er al twee gedichten van gemaakt, 't zit me hoog. Het eerste heet De mij resterende taak. De geschreven versie lees je hier, het filmpje staat daar. Het tweede is een provovers, ook dat heb ik al in de blog geplaatst. Omdat februari Maand van het Provovers is, plaats ik het hieronder nog eens, naast een nieuw, een derde verjaardaggedicht, een waarin deze keer droefgeestigheid klinkt. Waardoor we naast elkaar zien staan: links baldadigheid, rechts weemoed. Waardoor ik mijn levensmotto tot op deze hoge leeftijd eer weet aan te doen: ’t is nooit ’t een of ’t ander, ’t is altijd ’t een en ’t ander. (Flor Vandekerckhove)
maandag 22 februari 2021
Mercator, de man die aan ‘den put’ ontsnapte
— In Rupelmonde houden ze de herinnering aan Mercator levend. Links, de toren waarin hij zeven maanden opgesloten werd. — |
zaterdag 20 februari 2021
Maand van het Provovers presenteert heden twee nonnenverzen
Je weet wat ze zeggen: je eerste non vergeet je nooit, en da’s bij mij niet anders. Alleen is het zo dat mijn eerste non verschillende gedaantes aanneemt, allee, in mijn geheugen hé. Telkens heeft ze iets met een breiplankje te maken, het genagelde plankje waarmee wij, kleuters, een sjaal moesten breien. In mijn herinnering laat de non me kiezen tussen breien of tekenen, en als blijkt dat ik voor tekenen kies, verplicht ze mij toch te breien. Ik ga niet zeggen dat ik er een trauma aan overgehoud, maar ik ben het evenmin vergeten. Wat daarna volgt is pure verbeelding. Hoe heb ik haar geantwoord? Van twee mogelijke antwoorden heb ik een provovers gemaakt. In het eerste provovers blijkt de non tot compromis bereidt. het filmpje van dat compromis heb ik al eens gepubliceerd, het staat hier. Ook van het andere provovers, waarbij de non in een veel strijdvaardiger versie verschijnt, bestaat nu een filmpje en dat plaats ik onderaan de twee provoverzen. (Flor Vandekerckhove)
Een strijdlustige non op youtube
vrijdag 19 februari 2021
Wordt gezocht: de platte duin
Flor Vandekerckhove
In De Haan hebben ze ook platte duinen,
daar spelen ze golf op
donderdag 18 februari 2021
Vlaamse schrijver publiceert het eerste Engelstalige provovers
Sally the Sleuth op youtube
woensdag 17 februari 2021
Veel talent, weinig kunst
(°) Voor wat de literaire wereld betreft onderzoekt Bourdieu die in De regels van de kunst. Pierre Bourdieu. Vertaling Rokus Hofstede. De regels van de kunst. Wording en structuur van het literaire veld. 1994. Van Gennep, A’dam. De digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl) biedt in haar Algemeen letterkundig lexicon terzake een lemma aan: veldtheorie⇲.
Gezant van God
dinsdag 16 februari 2021
Copywriter gehuld in aftershave
Wanneer ik van een verhaal een provovers maak, moet ik veelal een en ander aanpassen. De tekst moet al eens een nieuwe titel krijgen, want de titel van een provovers is nooit een eigennaam. Ik moet al de kapitalen uit de tekst weghalen, eveneens een eis die het genre me oplegt. Misschien moet ik ook kleine veranderingen in de tekst aanbrengen om een vlotte lezing te bewerkstelligen. (Flor Vandekerckhove)
De twee bovenstaande verhalen zijn volgens de regels van de kunst een provovers geworden. Maar nu dient zich een andere vraag aan. Zijn ze ook geslaagde proeven van surrealisme-light? [Weg van het realisme, maar verre van de pathetiek van het historische surrealisme.] Iets wat uit de inhoud moet blijken. In ‘aftershave’ volgen we in eerste instantie een Amerikaanse fat die zich optuigt om de wereld te veroveren, en op ’t einde blijkt dat die mens een proleet is die de tram van Bredene naar Oostende neemt. Ontplooit zich aldus geen licht surrealistisch tafereel? Wel dan. Kijk er eens naar, ik heb er mooie beelden bij geplaatst en ook een mooi muziekje: klik hier!
Het tweede provovers, copywriter, is naar de letter géén surrealisme-light, dat is een verhaal van puur uit het leven gegrepen realisme. Om er toch een ietwat surrealistisch tintje aan te geven, voeg ik Chinese ondertitels toe aan het filmpje dat ik van ‘copywriter’ gemaakt heb, niet het traditioneel Chinees natuurlijk, maar een vereenvoudigde soort, mij geleverd door een vertaalhuis van bedenkelijk allooi, Google Translation. Ge moet het zien om het te geloven: klik hier.
maandag 15 februari 2021
Ten huize van Anton van Wilderode
Als ik vanavond thuiskom ben je weg.Ik zal de tuin inlopen rokend en verdrietigom al het liefs dat ik je wilde zeggen.Je zwarte stoel staat in het erwtenbed.Je zat er vaak tussen twee beurten innog met je handen aan de groene lusseneen uur vol gras en vogels uit te rusten,de druppels zweet al haastig weggewist.Een fijne sluier zand ligt op je stoel.Ik zal hem in spiraaltjes openblazenwant je bent weg, ik moet mij nooit meer haasten.Voor hoeveel jaren is dat nu voorgoed.
zondag 14 februari 2021
Over Brigitte en over een golfer die geen vrouw kan houden
‘robotstofzuiger’ kent een lange genese. Het is begonnen als een lang gedicht, onder de titel En verzadigd vlood het virus vlug weer voort. Wie op die in ’t blauw gezette titel drukt, wordt naar dat gedicht geleid, niet dat ik denk dat u dat zult doen hoor. Ik heb daar nu een provovers van gemaakt, ik weet ook niet waarom. U kunt het hierboven lezen en daarenboven kunt u ook het filmpje bekijken dat ik er vervolgens van gemaakt heb. U kunt dat filmpje over heel België verspreiden, er staan Franstalige onderschriften bij. Dat filmpje staat hier.
zaterdag 13 februari 2021
Een godsbewijs
In de nadagen van Mei 68 baan ik me een weg naar een extreem links activisme en omdat ik er niks van afweet, steun ik alles wat zich aan die politieke uithoek voordoet. Maar! Wanneer Dolle Mina in 1969↗︎ een stuk lingerie verbrandt, vind ik dat een verwerpelijke actie. Ik heb daar toen niets over gezegd — de tijdgeest had het ook niet toegelaten — maar sindsdien weet ik: lingerie is onweerstaanbaar.
Drie wankele godsbewijzen
op muziek van Dimer Geedts
vrijdag 12 februari 2021
Heden word ik 72
Wie lang leeft, wordt oud, er zit niets anders op. Heden word ik 72, nooit gedacht dat ik ’t zo ver ging brengen. Geen mijner voorvaderen heeft zolang geleefd, ik ben waarlijk de oudste man van mijn geslacht. Als een veldmaarschalk op zijn retour overschouw ik het achterliggende strijdperk en constateer dat niet alleen mijn haarlijn, maar ook de hormonen, mijn stoottroepen, zich terugtrekken, traag maar gestaag. Binnenkort rest alleen nog achterhoede. Ik neem de trein die me van het strijdtoneel wegvoert, de groene 72, en laat mijn ouwe zelf in ’t station achter. Op de trein bezing ik mijn nieuwe jaar. ’t Is een wreed gedicht, maar dat komt doordat 72 een wreed jaar is. En kijk daarna eens naar onderstaand filmpje, waarin ik het gedicht met prikkelende beelden lardeer, alsmede met een stemmig muziekje uit de tijd dat Richard Anthony voor charmezanger leerde. En nu: op naar de 80! (Flor Vandekerckhove)
gratis
de trein waarop ik zit en die de groene 72 heet
rijdt weg en laat mij achter in de stad
waar minnaressen wonen die niet kunnen minnen
en dichteressen die niet kunnen dichten
en ik kijk door ’t raampje van de trein
die me achterlaat
en zie hen achter mij staan zwaaien
en zwááien dat ze doen
en zwaaien doe ik ook
naar mezelf die achterblijft
en naar al die minnaressen die niet kunnen dichten
en al die dichteressen die niet kunnen minnen
en omdat ik mijn ouwe zelf niet meeneem
is mijn reis met de groene 72 volledig gratis
De 72 op youtube
donderdag 11 februari 2021
Vissersverhaal wordt provovers
woensdag 10 februari 2021
De blinde vlek van Jean-Paul Sartre
dinsdag 9 februari 2021
Elk verhaal verbergt een ander
Van beide provoverzen bestaat een filmpje. Voor wat ‘forel’ betreft tonen de beelden je Richard Brautigan en mezelf, broederlijk naast elkaar poserend, met onze vangst. In tekstwolken zie je de dialoog die we voeren. Het filmpje staat hier.
‘hinderlaag’ staat op youtube met beelden uit de film The Third man die me tot het verhaal geïnspireerd heeft. De muziek die je op de achtergrond hoort, is het thema van de film. Ik ben niet ontevreden over het geheel. Wat denk je zelf? Klik hier.