vrijdag 12 april 2024

Les Lutins in Bredene, 100 jaar oud


IN MIJN MAILBOX, een pakje foto’s dat Mireille Vanblaere me toestuurt. Ze schrijft: ‘Misschien is dit interessant voor je.’ Al scrollend zie ik 12 afbeeldingen die alle met Les Lutins van doen hebben. 
Les Lutins is de naam van een oude villa in de Duinenstraat van Bredene. Het gebouw wijkt opvallend af van zijn omgeving doordat het tientallen meters van de straat verwijderd ligt. Het pad dat ernaartoe leidt, ligt stevig geprangd tussen twee appartementsgebouwen. Wie daar voor het eerst passeert vraagt zich af welke urbanistische kronkel Les Lutins op die onwaarschijnlijke plek heeft weten te krijgen.
Het antwoord ligt in de geschiedenis: Les Lutins was eerst! Waar Wikpedia het over het ontstaan van Bredene-Duinen heeft, lees ik dat er in de jaren twintig in de wijk kinderpensions ontstaan, ‘zoals Les Lutins in de Duinenstraat.’ Het gebouw is inderdaad honderd jaar oud. Het fotoboek van Mahieu & Huygebaert (°) zegt: ‘Naast de bestaande grote caritatieve gezondheidsinstellingen voor de jeugd ontstaan in Bredene tal van privé kinderpensions. In de Duinenstraat is er ‘Les Lutins’ met als zaakvoerster juffrouw Lecuy, ‘infirmière diplomée de la Maternité de Bruxelles. In 1923 richt ze haar ‘stichting‘ op en kinderen kunnen er verblijven van april tot oktober.’  Het huis is bijgevolg bijna even oud als de wijk. De postkaart in het boek van Mahieu & Huygebaert toont ons de oudst bekende foto van het gebouw: links en rechts van de tuin, die tot aan de straat reikt, is nog geen sprake van bebouwing.
Zes brievenbussen achter het hek wijzen erop dat het gebouw nu in wooneenheden werd opgesplitst. Wat een vraag oproept: tot wanneer is Les Lutins kinderpension gebleven? Wat ik me ook afvraag is of ik wijlen Jef De Craecker aan de uitbating van dat kinderpension mag koppelen? Dat laatste is iets wat ik uit mijn geheugen ophaal en omdat ik intussen wel geleerd heb mijn geheugen te wantrouwen, roep ik de hulp van oude Bredenaars in: heeft ook Joseph De Craecker(†) kinderpension Les Lutins uitgebaat? Die laatste vraag werd inmiddels beantwoord door Roland Van Loo: Joseph De Craecker, handelaar, geboren op 14 02 1922, zoals vermeld in ‘Lijst van personen ingeschreven in het Kiezersregister 01 april 1981' heeft voor en na de oorlog wel degelijk de Lutins opengehouden. Zo heb ik destijds vernomen van mijn ma Simonne Loontiensen mijn vriend Etienne Melis die daar rechtover woonde.’


(°) Erwin Mahieu en Frank Huygebaert. 100 jaar Bredene aan zee in beeld. 102 ps. Uitgave Het Streekboek. 2001.


1 opmerking:

Luc Blomme zei

Van 1946 tot 1951 woonden we in de Gentstraat vlak naast pension Ramaeckers.
Vanuit ons achtertuintje keken we pal op Les Lutins zoals het in grote witte letters op de achterzijde van het dak geschilderd stond.