vrijdag 1 juli 2016

Frotter

— Links: het zeer korte verhaal. Rechts: de roman. —

Het zeer korte verhaal heeft veel weg van een frotter. Dat is het woord dat alhier gebruikt wordt om een trage, dichte, intense, intieme dans te benoemen, een tango slow, maar dan very slow. Wie een frotter danst heeft maar een miniem stukje van de dansvloer nodig. De dansers verlaten nauwelijks de tegel waarop ze zich frottend bewegen. Verplaatsing is contraproductief, variatie onnodig, tierelantijntjes zijn overbodig.
De frotter gaat naar de kern van de zaak en we weten allemaal wat die kern is, al wordt die door de dansers niet uitgesproken. Dat heeft een reden. Mochten we hem uitspreken, dan wordt er niet meer gedanst, er zou dan evenmin nog literatuur geproduceerd worden.
Romanschrijvers zijn helemaal anders. Romanschrijvers zijn de salondansers van de literatuur. Zij laten hun danspartner, wervelend, zwierend en zwaaiend alle hoeken van de danszaal zien. Romanschrijvers hebben heel de vloer nodig. En een publiek, ook in de vorm van een jury die punten uitdeelt.
Wie zich concentreert op het handpalmverhaal kan die entourage best missen. De frotter blijft bij voorkeur uit de spots. Frotten vraagt geen publiek, integendeel, het is een kwestie van één op één. Er is geen competitie. Wie zeer korte verhalen schrijft heeft geen jury nodig. De schrijver van zeer korte verhalen heeft zelfs de dansvloer niet nodig, en bij nader inzien ook die ene tegel niet.
Frotten kun je net zo goed in het portaal. Of op de parking achter de danszaal. De dansmuziek die de romanschrijver zo nodig heeft om ons van zijn kunsten te overtuigen, hoor je op het dak ook wel. Of op het strand. Of in gedachten. En wat je als danser van zeer korte verhalen evenmin nodig hebt is het nummer dat romanschrijvers op hun artistieke danspakjes dragen.
De pezewevers onder u zullen met dit stukje geen genoegen nemen. Zij zullen me erop wijzen dat er naast de roman en het zeer korte verhaal nog andere dansen bestaan. Uiteraard hebben ze gelijk. Daarom heb ik hieronder een filmpje geplaatst dat een overzicht biedt.

Flor Vandekerckhove

Een reactie posten