zondag 15 mei 2016

Moeilijk te overtreffen

Elke week gaan we wandelen. We hebben al de kust gedaan, de Polders, het Brugse Ommeland en de Ieperboog. Thans bevinden we ons al vele weken in het grensoverschrijdende heuvelland, waarvan we inmiddels de verste Frans-Vlaamse uithoeken aan het afstappen zijn, want ja, we doen het grondig.
Wandelen is een bezigheid die maar moeilijk te overtreffen valt. Dat zegt ook de dichter William Wordsworth: ‘Ik houd van wegen: weinig slechts van wat ik heb gezien/ Schonk mij meer blijdschap — zij leidden mijn/ Verbeelding al sinds mijn prille kindertijd…’
Voor de wandelaar heeft elk seizoen zijn charme, maar de lente is toch ’t charmantst van al. Niets oogt zo hoopvol als het kiemen van de dingen en er is maar weinig dat kan tippen aan de geur van vers gemaaid gras. En dan zijn er nog de geluiden: De lente komt van ver, ik hoor hem komen’, dichtte Gezelle al en ook die zin kan nauwelijks overtroffen worden of het zou door het geluid van vogels moeten zijn.
De nesten zijn gemaakt. Dat heb ik verleden week gezien aan een houtduif die wel nog een takje in zijn bek geklemd hield, maar er voor de rest geen raad meer mee wist. De kievit heb ik enkele weken geleden al voor het eerst weer kunnen horen, maar hoe hij het nest beschermt, daar valt nu door niemand meer naast te kijken. Van nestbescherming heeft de koekoek dan weer geen last, maar ook hem heb ik verleden week voor het eerst weer kunnen horen. Die koekoek maakt het zich al te gemakkelijk, hoor ik u zeggen, maar ook de merels zijn tegen ‘s middags al lang klaar met het werk. Ze fluiten, zo hoor ik al wandelend, vrolijk de rest van de dag vol, net zoals de leeuwerik die almaar hoger ’t zwerk in schiet om daar van jetje te geven.
Zo heeft elke vogel zijn geluid, maar ik ken er geen die de kroet evenaart. Die soort leer ik in 1980 kennen, dank zij een ornitholoog die zich in dat diertje gespecialiseerd heeft. Ik weet niet of het geluid van de kroet u bekend is, maar als u de moeite neemt om onderstaand filmpje te bekijken, zult u het met mij eens zijn: dit is waarlijk onovertrefbaar.
Flor Vandekerckhove


Een reactie posten