zaterdag 7 mei 2016

Stevig windje


Ik kijk naar een standbeeld dat Le Pélerin de l’Autan heet. Het staat in het Franse stadje Castres. We zien een pelgrim op weg naar Sanitiago de Compostella in Spanje. Voorovergebogen vecht hij tegen een plaatselijke wind die Autan heet.
Stevig windje is die vent d'Autan, dat zie je zo. Ik vraag aan Google om een vertaling en de zoekmachine levert me het Nederlandse landwind. Voorwaar een verraderlijke suggestie, want elders lees ik dat de vent d'Autan het verlengde van een zeebries is. Die vertrekt aan de kust van de Languedoc-Roussillon en waait over berg en dal tot hier. Misschien verandert hij onderweg van naam, denk ik, en wordt de zeebries een landwind. Ik vermoed dat omdat hij al waaiend de Pyreneeën passeert en een pijplijn van meerdere valleien. Een wind wordt daar droog van, weten de windkundigen van het internet, ze hebben het over een foehn-effect.
Zelf ken ik niets van ‘t weer. Dat een zeebries gaandeweg een landwind wordt is voor mij al moeilijk genoeg. Maar nu lees ik ook nog eens dat er twee soorten Autans bestaan: de Autan blanc en de Autan noir. En ik verneem dat het niet de enige wind is die de pelgrims daar naar hun hoed laat grijpen. Er is ook de Tramorane die de andere richting uit blaast. Wel wel, zoveel wind in zo’n klein stadje.
Op de sokkel van dat beeld staat dat massaal veel pelgrims via Castres naar Santiago de Compostella reisden omdat ze in dat stadje een relikwie van ene Sint-Vincentius wilden aanschouwen. Daarvoor moesten ze eerst over de Monts de Lacaune trekken. Als ze daarna van die bergen naar de stad afdaalden kregen ze het geweld van de Autan over zich en moesten ze hun hoed stevig vasthouden.
Ik bezoek de streek intussen al meer dan twintig jaar. Ik vraag me af of ik daar al eens met die wind geconfronteerd werd. In mijn virtuele koekendoos met foto’s ga ik op zoek. Ik vind een beeld uit 2012, waarop Ik met mijn wandelvriend, de zwarte hond, bovenop een bergkam loop. Aan mijn wapperende haren is te zien dat er een stevig windje staat. Ik vraag me af of het de Tramorane is of de vent d’Autan. En in als ’t die laatste is, is het dan de blanc of de noir?
Flor Vandekerckhove


Een reactie posten